Čech, který v Bavorsku ukradl pektorál papeže Benedikta XVI., půjde do vězení

foto Věznice. Ilustrační foto. 

Berlín - Bavorský soud poslal 53letého Čecha za krádež pektorálu někdejšího papeže Benedikta XVI. na dva a půl roku do vězení. Dnes o tom informoval deník Berchtesgadener Anzeiger, podle kterého se náprsní šperk v podobě kříže na řetízku možná brzy vrátí zpět do kostela v bavorském Traunsteinu.

Pozlacený kříž zdobený drahokamy ukradl Čech z kostela loni 19. června, sebral rovněž kasičku s drobnými za církevní časopisy. Podle státního zastupitelství při vloupání způsobil na majetku škody za více než 2000 eur (50.000 Kč). Materiální hodnota pektorálu se odhaduje na okolo 1000 eur (25.000 Kč), jeho historická cena je však výrazně vyšší. Obhajoba v této věci zmiňovala částku nejméně 50.000 eur (1,25 milionu Kč).

Čech před soudem vypověděl, že nevěděl o hodnotě a významu pektorálu, který byl chráněn pouze plexisklem. Překupník mu za něj nabídnul jen 18 eur (450 Kč), neboť ho považoval za padělek. Za takovou částku mu ho ale Čech odmítl prodat. O skutečné hodnotě se odsouzený dozvěděl později z médií.

O pektorálu, který se dosud nenašel, Čech tvrdí, že si ho schoval u známého. "Ten ho ještě musí mít. Je připraven mu zavolat," citoval Berchtesgadener Anzeiger Čechova právníka Michaela Vogela. Ten poznamenal, že jeho klient během posledních deseti měsíců, které strávil ve vazbě, se svým známým nebyl v kontaktu.

Muž, který už byl německé policii známý kvůli dřívějším trestným činům, se loni v srpnu sám vydal české policii, která ho zatkla a předala do spolkové republiky. Minulost Čecha zmínila také soudní porota, podle které muž vedl velmi negativní život, neboť páchal kriminální činy po celé Evropě.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 19.05.2024 ČTK

Reklama

20°C

Dnes je neděle 19. května 2024

Očekáváme v 17:00 18°C

Celá předpověď