ČEZ v létě zlevní elektřinu a plyn 1,7 milionu zákazníků bez závazku

foto Zásuvka - ilustrační foto.

Praha - Energetická společnost ČEZ zlevní dodávky elektřiny a plynu. Od léta sníží ceny energií pro 1,7 milionu stávajících zákazníků se smlouvou na dobu neurčitou, a to nejprve v červnu zlevní plyn zhruba o 17 procent, následně v červenci i elektřinu o devět procent. Od května firma zlevňuje i fixované produkty. ČTK o tom dnes informovala společnost ČEZ Prodej. Energie letos postupně zlevňují i další dodavatelé, reagují tak na pokles velkoobchodních cen energií.

Cena za dodávku plynu bez fixace tak u ČEZ domácnostem klesne od 1. června na 1479 korun za megwatthodinu (MWh) bez DPH. Cenu elektřiny bez fixace pak společnost sníží od začátku července v nejběžnější sazbě D02 na 3595 korun za MWh bez DPH.

"Tento krok nám umožňuje úprava naší nákupní strategie, díky které můžeme pokles velkoobchodních cen rychle promítnout i do snížení ceníků pro naše zákazníky již v polovině roku,“ uvedl generální ředitel ČEZ Prodej Tomáš Kadlec. Změna ceny bude podle něj automatická, zákazníci tak nebudou muset nic dělat.

Letos potřetí ČEZ zlevňuje také své fixované produkty. Od května sníží cenu elektřiny s dvouletým závazkem v průměru na 3124 Kč za MWh bez DPH a cenu plynu v průměru na 1298 Kč za MWh bez DPH. Zlevňovat budou i nabídky se smlouvou na tři roky.

Ceníky od začátku letošního roku postupně snižují i další dodavatelé. Například společnost E.ON od května zlevnila asi 150.000 zákazníků plyn, a to v rozmezí o 13 až 21 procent. Kromě toho firma zlevňovala i své fixované tarify pro nové zákazníky. O stovky korun letos fixované produkty zlevňovala například také innogy, která nedávno potvrdila, že chystá ještě další úpravy cen. V dubnu zlevňovala elektřinu a plynu také společnost epet, od března snížila o 6,1 procenta cenu plynu Pražská plynárenská. Nový produkt v závěru dubna představila také firma Centropol, která novým klientům nově nabízí fixaci ceny na jeden měsíc s měsíční výpovědní lhůtou. Měsíční tarif nyní nabízí například také Lama Energy. Někteří dodavatelé se zlevňováním vyčkávají, mimo jiné proto, že produkty nakoupili s předstihem za vyšší ceny.

Snižování cen je důsledkem postupného poklesu cen elektřiny a plynu na energetickém trhu, zejména z úvodu letošního roku. Megawatthodina elektřiny nyní na burze stojí 87,72 eur (zhruba 2203 Kč), což je meziročně asi o 40 procent méně. Ještě výrazněji, přibližně o 50 procent, klesla cena plynu na aktuálních 35,5 eur (přes 892 Kč) za MWh. Od března sice energie začaly na trhu postupně zdražovat, v posledním týdnu ovšem zaznamenaly opět lehký pokles cen.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 17.05.2024 ČTK

Reklama

13°C

Dnes je pátek 17. května 2024

Očekáváme v 09:00 13°C

Celá předpověď