Hokejisté prohráli na úvod turnaje EHT v Brně s Finskem

foto Finsko - Česko, České hokejové hry (Betano Hockey Games), závěrečný turnaj Euro Hockey Tour, 2. května 2024, Brno. Tomáš Nosek z ČR a brankář Harri Säteri z Finska.

Brno - Čeští hokejisté vstoupili do Českých her (Betano Hockey Games) v Brně porážkou s Finskem 1:4. Připsali si tak v sedmém utkání závěrečné přípravy na mistrovství světa v Praze první porážku po úspěšných dvojzápasech s Německem, Rakouskem a Slovenskem. Celkově se vítězná série svěřenců Radima Rulíka v součtu s duelem se Švýcarskem na závěr únorových Švédských her zastavila na sedmi zápasech. V sobotu nastoupí Češi proti Švédsku od 16:00.

Finové rozhodli ve druhé třetině, v níž nejdříve ve 30. minutě otevřel skóre v přesilové hře obránce Villi Saarijärvi a 66 sekund před pauzou zvýšil z dorážky útočník Arttu Hyry. V 48. minutě ještě pojistil náskok Oliver Kapanen. V čase 56:51 při power play snížil premiérovou brankou v národním týmu Jáchym Kondelík, ale v pokračující hře bez gólmana 22 sekund před koncem pečetil výsledek Jere Innala.

Tým kouče Jukky Jalonena porazil Čechy podruhé za sebou a v tabulce Euro Hockey Tour je předstihl na druhém místě o skóre. Češi nastoupili s osmi posilami z NHL. Finové měli k dispozici jen dvě - obránce Olliho Määttäho z Detroitu a útočníka Jesseho Puljujärviho z Pittsburghu.

V úvodu prověřil Säteriho Kempný a Gudas poslal tvrdým zákrokem na led Innalu. Potom Gudas ve 3. minutě vypálil od modré čáry a dorážce Beránkovi před odkrytou brankou zabránil přizvednutím hokejky Hyry. Při vyloučení Finů za příliš mnoho hráčů na ledě vytěsnil Kubalíkovu ránu z pravého kruhu gólman švýcarského Bielu a z dorážky měl příležitost Ondřej Kovařčík.

Na druhé straně se snažil najít Kapanen Puljujärviho, který se ale z úhlu neměl šanci bekhendem zakončit. V polovině úvodní části nabídl v přečíslení Flek puk mezi kruhy volnému Ondřeji Kovařčíkovi, ten přestřelil. V 16. minutě v další situaci dvou na jednoho po přihrávce Radima Zohorny neměl přesnou mušku Beránek.

Ve 23. minutě po bekhendové přihrávce Ondřej Kovařčíka neprostrčil puk na dlouhou hůl za Säteriho jeho bratr Michal. Potom měli první velké šance Finové. Ale Dostál zasáhl třikrát v rychlém sledu při šanci Kapanena, dorážce Innaly i dalším pokusu Rissanena. Säteri si zase poradil s Beránkovou střelou z pravého kruhu.

Při Ruttově vyloučení se nejdříve v oslabení dostal před Säteriho Nosek, ale nepodařilo se mu zakončit. Finové nakonec přesilovou hru využili. Puistola nabil na hranici pravého kruhu Saarijärvimu, který trefil přesně protějšího horní roh Dostálovy branky. Češi mohli odpovědět ve 33. minutě po Rissanenově vyloučení, kdy Kubalík z pravého kruhu zamířil do horní tyče. Rulíkův výběr měl v přesilovce velký tlak, hned třikrát pálil Zadina a do brankoviště se natlačil Zohorna.

Säteriho pak i při plném počtu hráčů na ledě prověřil Kubalík. Z gólu se 64 sekund před druhou pauzou naopak radovali Finové. Po Riitolově střele ještě Dostál zasáhl pravým betonem proti Puistolovi, který se snažil přikopnout puk bruslí do ideální pozice, ale z dorážky už skóroval Hyry.

V úvodu závěrečného dějství si finský gólman poradil se střelou Matěje Stránského. Finové pozorně bránili, nepouštěli domácí do šancí a ve 48. minutě opět udeřili. Po Kaskiově ráně tečované Innalou se puk odrazil k Kapanenovi, který oslavil premiérovou branku v reprezentaci.

Českému týmu se ještě nepodařilo sebrat Säterimu čisté konto ani v dalších dvou přesilovkách při trestech Jormakky a Innaly, Beránek z dorážky neuspěl. Až při power play po Stránského přihrávce zamířil do odkryté branky Kondelík a dočkal se v pátém utkání v reprezentaci první branky. Češi pokračovali bez Dostála, neuspěli se střelami Ondřeje Kovařčíka a Zadiny a do prázdné branky ještě skóroval Innala.

Hlasy po utkání:

Radim Rulík (trenér Česka): "Byl to klasický zápas, jaký nás bude čekat na mistrovství světa. V Praze to bude ještě vyšší level. Finové hráli do obrany, dařilo se jim to, pokrývali naše protiútoky, měli jsme střeleckou převahu, což dokumentuje, že jsme měli snahu se přes ně dostat. Nepovedlo se to, inkasovali jsme v přesilovce, kterou oni trénovali a my jsme to věděli a hráčům jsme to ukázali, ale oni to nepokryli. Mrzí mě druhý gól po buly, kdy nás Finové přetlačili. Těmto gólům jsme měli zabránit. Hráčům ze zámoří musíme dát prostor na adaptaci, mnozí dlouho nehráli. Každopádně ale musíme být nebezpečnější v předbrankovém prostoru. Tam vidíme možnost zlepšení. Musíme zvolit správné typy do týmu, důležité bude srdce, jaké si tam vezmeme. Aby zažehli oheň, který pak bude na mistrovství hořet."

Jáchym Kondelík (střelec jediné branky Česka, která pro něj byla premiérová v národním dresu): "Finové jsou velice dobří v defenzivě, mají to velmi dobře nacvičené a dostávají velmi málo gólů. Sice jsme je přestříleli, a to dost výrazně, ale na to se bohužel nehraje, nebyly to nebezpečné střely, příště se musíme více cpát před branku a před jejich gólmana. Na počet střel se nikdo ptát nebude. My jsme tady od toho, abychom se sehráli a nějak to fungovalo, jsem rád, že aspoň při naší hře bez brankáře jsme skórovali."

Lukáš Dostál (brankář českého týmu po druhém utkání v národním dresu): "Přáli jsme si výhru, což je jasné, ale myslím si, že jsme podali dobrý výkon, kluci makali celý zápas, který nám ukázal, co musíme doladit. Já jsem si to v této hale, v níž jsem vyrůstal, užil, bylo to skvělé zase chytat v Brně. Moc střel na mě nešlo, ale je to moje práce, abych si s tím poradil. Musíme se soustředit na další zápasy, podívat se na video, rozebrat chyby. Jedeme dál."

Radko Gudas (obránce ČR): "Myslím, že jsme měli kvalitní šance, ale chyběla nám koncovka. Musíme to vypilovat do příštího týdne. Celkově se mi docela líbil projev naší hry, bohužel až na to skórování. Musíme si dát pozor na oslabení, ale myslím si, že kluci bojovali do konce. Musíme vědět, že si puky musíme házet za ně. Oni mají rychlé protiútoky a přečíslení, obzvlášť po nějakých našich ztrátách. Určitě je co zlepšovat, ale je vidět, že tempo toho hokeje zvládáme. Pro mě spousta pozitivních věcí z dnešního zápasu."

Česko - Finsko 1:4 (0:0, 0:2, 1:2)

Branky a nahrávky: 57. Kondelík (M. Stránský, D. Špaček) - 30. Saarijärvi (Puistola, Jormakka), 39. Hyry (Puistola, Riikola), 48. O. Kapanen (Kaski, Puljujärvi), 60. Innala (Oksanen, O. Kapanen). Rozhodčí: Harnebring (Švéd.), Tscherrig (Švýc.) - Hynek (ČR), Schlegel (Švýc). Vyloučení: 1:4. Využití: 0:1. Diváci: 7312.

ČR: Dostál - Gudas, Kempný, Rutta, Mašín, D. Špaček, Krejčík, Zábranský, Ticháček - Flek, M. Kovařčík, O. Kovařčík - M. Stránský, Kodýtek, Zadina - D. Kubalík, T. Nosek, Palát - O. Beránek, Kondelík, R. Zohorna. Trenér: Rulík.

Finsko: Säteri - Kaski, Rissanen, Saarijärvi, Riikola, Matinmikko, O. Määttä, Rindell, Jesper Mattila - Puljujärvi, O. Kapanen, Innala - Jormakka, Julius Mattila, Oksanen - Pakarinen, Björninen, Jääskä - Nurmi, Hyry, Luoto - Puistola. Trenér: J. Jalonen.

Tabulka EHT:

1.Švédsko9700232:2221
2.Finsko10510430:2517
3.Česko10510430:2817
4.Švýcarsko9002717:342

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 17.05.2024 ČTK

Reklama

13°C

Dnes je pátek 17. května 2024

Očekáváme v 09:00 13°C

Celá předpověď