Izrael posílá lidi z Rafáhu do zóny, jež není bezpečná, tvrdí některé organizace

foto Palestinci odjíždějí z východní části města Rafáh na jihu Gazy poté, co jim izraelská armáda nařídila evakuaci před vojenskou operací 6. května 2024.

Gaza - Humanitární zóna u pobřeží Pásma Gazy, kam se má na výzvu izraelské armády evakuovat zatím 100.000 palestinských civilistů z východní části Rafáhu, není zcela bezpečná a nemá dostatečnou infrastrukturu pro tak velký počet lidí, varují některé humanitární organizace podle serveru BBC, deníku The New York Times (NYT) a televize Al-Džazíra. Tento týden se navíc uzavřely oba přechody na jihu, jimiž se do této oblasti dostávala pomoc. Podle UNICEF se tam za posledních 24 hodin nedostaly žádné humanitární dodávky.

Jako "zoufalou" popsal dnes serveru BBC humanitární situaci v oblasti Rafáhu Sam Rose z úřadu OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA), podle něhož v oblasti není "nikde bezpečno". Takzvaná bezpečná zóna podle Rose nemůže přijmout na delší dobu další lidi, z poloviny ji podle něj tvoří písečné duny a druhá polovina je v oblasti města Chán Júnis zdevastovaného boji a izraelským masivním bombardováním v předchozích několika měsících.

Izraelská armáda v pondělí začala vyzývat palestinské civilisty, jichž je v oblasti Rafáhu na 1,4 milionu, aby se přesunuli do "humanitární zóny" na pobřeží do oblasti obce Mavásí a do sousedního Chán Júnisu. Evakuace se zatím týká východní části Rafáhu a asi 100.000 lidí.

"Mavásí bylo označeno za bezpečnou humanitární zónu, ale bezpečná není," uvedla podle televize Al-Džazíra mezinárodní nevládní organizace Islamic Relief, sídlící v Británii. "Civilisté, kteří už tam dříve uprchli před boji, uvedli, že dál čelí útokům a nemají dost jídla ani vody. S přílivem dalších lidí se tam humanitární krize zhorší," uvedla Islamic Relief. Varovala také před úmrtími lidí během evakuace. Nemocní a zranění, starší lidé, novorozenci a lidé se zdravotním postižením jsou podle ní zvláště zranitelní.

Také podle mluvčí UNRWA Louise Wateridgeové není Mavásí schopné pojmout další uprchlíky. Mluvčí UNICEF James Elder podle deníku NYT uvedl, že v Rafáhu připadá v průměru jedna toaleta na 850 lidí a jedna sprcha na 3500 lidí. Situace v "bezpečných zónách", kam nyní armáda posílá lidí z Rafáhu, je podle něj mnohem horší.

Izraelská armáda už v noci z pondělí na úterý zahájila na východě Rafáhu operaci, kterou označila za "omezenou". Obsadila mimo jiné přechod Rafáh, který spojuje Pásmo Gazy s Egyptem a jímž se do oblasti dostávala humanitární pomoc. Ta se tak zatím zastavila, stejně jako se nyní nemohou z Pásma Gazy do Egypta dostávat zranění a nemocní, dnes se jich mělo přes přechod dostat 140, napsal deník El País.

Izrael Rafáh už od počátku této války, kterou začalo 7. října hnutí Hamás teroristickým útokem na Izrael, ostřeloval, ne však tak intenzivně jako ostatní části pásma. Nyní zahájil operaci i v Rafáhu se zdůvodněním, že je poslední baštou bojovníků Hamásu. Armáda oznámila, že v Rafáhu dnes zabila asi 20 bojovníků Hamásu a našla tři "významné" tunelové šachty. Podle serveru The Times of Israel (ToI) není jasné, zda má Hamás stále funkční tunely do Egypta, odkud jimi v minulosti pašoval zbraně. Egypt v minulé dekádě stovky takových tunelů zničil, protože se jimi dostávaly také zbraně džihádistickým skupinám na Sinajském poloostrově, připomněl ToI.

Od neděle je zavřený i přechod Kerem Šalom z Izraele do Pásma Gazy, který leží nedaleko Rafáhu. Jeho uzavření Izrael oznámil po raketovém útoku Hamásu, který zabil čtyři izraelské vojáky.

V pondělí, kdy Izrael zahájil evakuace civilistů z Rafáhu, Hamás oznámil, že souhlasí s plánem příměří, který předložili egyptští a katarští zprostředkovatelé. Poté v některých oblastech Pásma Gazy Palestinci vyšli do ulic slavit konec války. Izraelská vláda ale tento plán odmítla.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 19.05.2024 ČTK

Reklama

20°C

Dnes je neděle 19. května 2024

Očekáváme v 17:00 18°C

Celá předpověď