Izraelské tanky obklíčily východní část Rafáhu na jihu Pásma Gazy

foto Izraelské tanky na okraji Rafáhu v jižní části Pásma Gazy na snímku izralské armády, 7. května 2024.

Tel Aviv - Izraelské tanky dnes zablokovaly hlavní silnici oddělující východní a západní část Rafáhu, čímž prakticky obklíčily celou východní část tohoto města na jihu Pásma Gazy, píše agentura Reuters. Ve východní a severovýchodní části města se dnes podle obyvatel téměř nepřetržitě ozývají exploze a střelba a pokračují intenzivní boje mezi izraelskou armádou a ozbrojenci z hnutí Hamás a Palestinského islámského džihádu.

Hamás uvedl, že zaútočil na izraelské tanky nedaleko mešity ve východní části města. To podle Reuters dokládá, že se izraelské armádě podařilo postoupit několik kilometrů z východu na okraj obydlené oblasti.

V pondělí začal Izrael vyzývat civilisty ve východní části Rafáhu, aby odešli k pobřeží, kde je podle izraelské armády "bezpečná humanitární zóna". Podle úřadu OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA) ale tato oblast už není schopna pojmout další uprchlíky a lidé tam přežívají v nuzných podmínkách. Do Rafáhu se přitom před boji v jiných částech pásma v průběhu konfliktu uchýlil více než milion Palestinců.

Izrael tvrdí, že válku nemůže vyhrát, aniž by vstoupil do Rafáhu, kde se ukrývají tisíce bojovníků Hamásu. Podle humanitárních skupin a OSN ale tato operace ohrozí statisíce vysídlených Palestinců, kteří se do města uchýlili před boji v jiných částech Pásma Gazy. Hamás tvrdí, že bude Rafáh bránit.

"Není tu bezpečno, v celém Rafáhu není bezpečno, protože od včerejška (od čtvrtka) všude dopadaly tankové granáty," řekl agentuře Reuters prostřednictvím chatu padesátiletý Abú Hasan, obyvatel tábora Tal as-Sultán u Rafáhu. "Snažím se odejít, ale nemám 2000 šekelů (12.400 Kč), abych koupil stan pro svou rodinu," dodal. "Zrychluje se odchod lidí z Rafáhu, a to i ze západních oblastí, přestože nebyly okupanty označeny jako červené zóny," dodal s tím, že se izraelská armáda provádí dělostřelecké a letecké údery v celém Rafáhu, nikoliv jen ve východní části města.

Izraelská armáda uvedla, že její jednotky ve východním Rafáhu objevily několik tunelových šachet a vojáci podporovaní letectvem bojovali se skupinami ozbrojenců Hamásu a několik z nich zabili. Izraelské bojové letouny podle armády zasáhly několik míst, odkud byly v posledních dnech vypáleny rakety směrem na Izrael.

Izraelské tanky již odřízly východní část Rafáhu od jihu, obsadily a uzavřely jediný přechod mezi Pásmem Gazy a Egyptem. Páteční postup k silnici, která pásmo protíná, dokončil obklíčení "červené zóny", kde byla nařízena evakuace.

Americký prezident Joe Biden v noci čtvrtek oznámil, že Spojené státy přestanou dodávat munici a letecké bomby Izraeli, pokud izraelská armáda rozšíří invazi do hustě obydleného Rafáhu. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu mezitím v americkém televizním rozhovoru vyjádřil naději, že překoná neshody s Bidenem a zopakoval odhodlání porazit Hamás.

Další kolo jednání v Káhiře skončilo bez dohody o zastavení bojů a propuštění rukojmích zajatých Hamásem. Ten uvedl, že na začátku týdne souhlasil s návrhem předloženým katarskými a egyptskými zprostředkovateli, který předtím přijal Izrael. Izrael tvrdí, že návrh Hamásu obsahuje body, které nemůže přijmout.

Válka v Pásmu Gazy začala loni 7. října teroristickým útokem Hamásu na Izrael, při němž palestinští ozbrojenci zabili téměř 1200 lidí a více než 250 osob unesli do Gazy. Zhruba polovinu propustil Hamás koncem listopadu během dosud jediného příměří a na 130 osob stále zadržuje, několik desítek unesených zřejmě v zajetí zemřelo. Izraelská odveta spočívající zejména v masivním bombardování si v Pásmu Gazy vyžádala podle tamních úřadu ovládaných Hamásem od října nejméně 34.900 obětí z řad Palestinců.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 19.05.2024 ČTK

Reklama

20°C

Dnes je neděle 19. května 2024

Očekáváme v 17:00 18°C

Celá předpověď