Liberty Ostrava tvrdí, že uhradila nedoplatky na sociálních odvodech

foto Ilustrační foto - Muž míjí billboard při odchodu z práce po skončení ranní směny, 20. prosince 2023, hlavní brána, Liberty Ostrava, Ostrava.

Ostrava - Hutní společnost Liberty Ostrava tvrdí, že České správě sociálního zabezpečení (ČSSZ) uhradila nedoplatky na sociálních odvodech. Odbory v pondělí uvedly, že firma za březen nezaplatila za zaměstnance dvě třetiny sociálního pojištění a celé zdravotní pojištění. Výplaty mají zaměstnanci dostat včas. ČTK to dnes za společnost sdělil Ivo Štěrba. Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) v pondělí uvedl, že ČSSZ vyčíslila nedoplatky na sociálních odvodech a úřad vyzval hutní firmu, aby do osmi dnů částku vyrovnala. Dlužnou sumu ministr ani firma neupřesnili.

"Můžeme potvrdit, že jsme České správě sociálního zabezpečení uhradili příslušné platby," uvedl dnes bez bližších podrobností Štěrba. Dodal, že mzdy budou nadále vypláceny obvyklým způsobem. Výplatní termín v Liberty je desátý pracovní den v měsíci. Náklady společnosti na mzdy podle informací v restrukturalizačním plánu činí měsíčně 11,8 milionu eur, tedy v přepočtu kolem 295 milionů korun.

Liberty Ostrava, která vyrábí ocel hlavně pro stavebnictví, strojírenství a petrochemický průmysl, je od loňska v problémech. Už delší dobu má potíže platit závazky a od prosince, kdy jí Tameh Czech zastavil dodávky energií, většina jejích provozů stojí. Většina zaměstnanců obou firem je od té doby doma. Poslední fungující vysoká pec Liberty Ostrava je přes půl roku v teplém útlumu, kdy se udržuje teplo podstatně nižší než při běžném provozu.

Ostravská huť nyní čeká, zda soud schválí její restrukturalizační plán. Už dříve sdělila, že plán schválila drtivá většina jejích věřitelů, a v pátek oznámila, že přistoupila k dalším krokům, jež jsou pro naplnění plánu předběžné restrukturalizace nezbytné. Uvedla, že nadále nepočítá se spoluprací s Tamehem. Energie chce brát od jiných dodavatelů a z nového energetického komplexu, který vybuduje. Věřitelů firmy je okolo 1300.

Štěrba v pondělí konstatoval, že během plnění restrukturalizačního plánu a finanční stabilizace podniku se platby mohou krátkodobě zpožďovat. "Určitá část plateb se opozdila kvůli vyšším nárokům na hotovost tak, jak se postupně snažíme zvyšovat výrobu a dostat zaměstnance zpátky do práce. Byť se budeme vždy snažit provádět platby včas, může během plnění restrukturalizačního plánu a finanční stabilizace podniku docházet v určitých momentech ke krátkodobým zpožděním plateb," uvedl ke zpoždění plateb Štěrba.

I s dceřinými firmami má Liberty Ostrava podle údajů firmy 5100 zaměstnanců. V polovině dubna firma uváděla, že v práci je více než 1700 lidí. Nyní jich ale podle odborů pracuje méně.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 19.05.2024 ČTK

Reklama

20°C

Dnes je neděle 19. května 2024

Očekáváme v 21:00 13°C

Celá předpověď