Počet obětí neštěstí v Číně, kde se po lijácích propadla dálnice, stoupl na 48

foto Propadlá část dálnice na jihu Číny, 1. května 2024.

Peking - Nejméně 48 lidí zahynulo v hornaté oblasti na jihu Číny, kde se ve středu po silných deštích zřítila část dálnice. Dalších 30 lidí je zraněných. S odkazem na novou bilanci zveřejněnou místními médii o tom dnes informovala agentura AFP. Předchozí bilance hovořila o 36 mrtvých.

Neštěstí, při němž se zhroutil 17,9 metru dlouhý dálniční úsek, se odehrálo v provincii Kuang-tung ve středu kolem 02:00 místního času (úterý 20:00 SELČ), informovaly dříve úřady ve městě Mej-čou. Po propadu části vozovky se z příkrého srázu zřítilo 23 vozidel. Ze 30 zraněných není nikdo v ohrožení života, uvedla čínská vláda.

Pátrací a záchranné práce, do nichž bylo nasazeno kolem 500 lidí, i během dneška komplikoval liják a riziko uvolnění další půdy. Záchranné týmy místo prohledávají, na místě jsou psovodi. Na záběrech čínské televize CCTV bylo vidět jeřáb, jak nakládá ohořelé a zdemolované kusy vozidel na nákladní auto.

Úsek dálnice mezi městem Mej-čou a okresem Ta-pu se podle všeho propadl, když se uvolnila půda pod ním. Svědci místním médiím řekli, že slyšeli hlasitý zvuk, a když se ohlédli, spatřili za sebou obrovskou jámu.

Čínská státní televize CCTV podle agentury AFP uvedla, že kolaps byl "přírodní katastrofou", ke které došlo "pod vlivem vytrvalého silného deště".

Provincii Kuang-tung, která leží na jihovýchodním pobřeží Číny, v posledních dvou týdnech postihly rekordní lijáky a záplavy. Tamní 18milionovou metropoli Kanton minulý týden zasáhlo tornádo, které si vyžádalo pět mrtvých a na tři desítky zraněných.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 17.05.2024 ČTK

Reklama

13°C

Dnes je pátek 17. května 2024

Očekáváme v 09:00 13°C

Celá předpověď