Putin složil přísahu a oficiálně se znovu ujal prezidentského úřadu

foto Ruský prezident Vladimir Putin přichází na svou inauguraci, aby se oficiálně ujal dalšího šestiletého prezidentského mandátu. 7. května 2024. 

Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin se v kremelském Andrejevském sále oficiálně ujal dalšího šestiletého prezidentského mandátu. Oznámil to předseda ruského ústavního soudu Valerij Zorkin poté, co hlava státu složila přísahu. Putin v březnu dle očekávání s přehledem vyhrál volby, které ale podle kritiky Západu byly nesvobodné a chyběla mu v nich skutečná opozice.

Fotogalerie

Jedenasedmdesátiletý ruský prezident, který dominuje politické scéně své země od přelomu tisíciletí, převzal od Zorkina symboly svého úřadu včetně prezidentského odznaku - zlatého svatojiřského kříže s ruským státním znakem a se zlatým řetězem. Putin následně ke zhruba 2500 hostů v sále pronesl krátký projev. V něm mimo jiné uvedl, že dialog se Západem nevylučuje, musí se ale odehrávat za rovnocenných podmínek.

Inaugurace se zúčastnili členové ruské vlády včetně premiéra Michaila Mišustina či ministra obrany Sergeje Šojgua, moskevský starosta Sergej Sobjanin nebo vládce autonomního Čečenska Ramzan Kadyrov. Francie dříve uvedla, že na ceremoniál vyšle svého velvyslance v Moskvě Pierra Lévyho, ačkoliv odsuzuje represe, které provázely březnové volby.

Mezi čestnými hosty byla i někdejší hvězda amerických akčních filmů Steven Seagal, který je zároveň dlouholetým Putinovým obdivovatelem. Na otázky ruských médií v Kremlu odpověděl, že ruský prezident je největším světovým lídrem.

"Prezident Putin byl znovuzvolen a bude pokračovat ve své cestě, i když se to Západu pravděpodobně nelíbí. (...) Pro Rusko je to stabilita - můžete se zeptat kteréhokoliv občana na ulici," řekl agentuře Reuters před ceremonií šéf ruského zbrojařského koncernu Rostěch (Rostec) Sergej Čemezov, blízký Putinův spojenec.

Ruský prezident se při pečlivě naplánované slavnosti nechal nejprve vyfotografovat ve své kanceláři, jak si prohlíží dokumenty, aby následně sledován kamerami prošel dlouhými a zdobenými chodbami Kremlu.

"Mohl to nejspíš jít i poslepu," komentoval záběry Putina již popáté mířícího k Andrejevskému sálu server BBC a připomněl, že při své první inaugurace v květnu 2000 se Putin zavázal "zachovat a rozvíjet demokracii" a "postarat se o Rusko".

K Velkému kremelskému paláci dnes ruský prezident přijel luxusní ruskou limuzínou Aurus, zatímco jeho čestná stráž čekala několik hodin ve sněhu a dešti a při teplotě těsně nad nulou, podotkla agentura AP. Dodala, že Putin několik prvních okamžiků svého pátého funkčního období tradičně využil k poděkování "hrdinům" své války na Ukrajině a k výpadům proti Západu.

Putin v březnu drtivě zvítězil v přísně kontrolovaných volbách, v nichž byli z technických důvodů vyloučeni dva protiváleční kandidáti. Jeho nejvýznačnější protivník, Alexej Navalnyj, v únoru náhle zemřel v trestanecké kolonii za polárním kruhem a další kritici současného Kremlu jsou také ve vězení nebo je ruský režim donutil uprchnout do zahraničí.

Prezidentskou přísahu Putina v Andrejevském sále složil popáté. Poprvé tak učinil v roce 2000 a následně v roce 2004. S ohledem na ústavu se poté nemohl ucházet o třetí mandát v řadě, stanul proto v čele vlády, než se v roce 2012 opět stal prezidentem. Znovuzvolen byl i v roce 2018.

V lednu 2021 pak Putin podepsal zákon, který mu umožňuje ještě dvakrát kandidovat na post hlavy státu; prezidentem tak může být až do roku 2036. Dnes zahájený mandát mu vyprší v roce 2030.

Reklama
Reklama
Reklama

Čtěte také:

Reklama

Právě zveřejněno

Všechny zprávy

Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 19.05.2024 ČTK

Reklama

20°C

Dnes je neděle 19. května 2024

Očekáváme v 17:00 18°C

Celá předpověď