Šéf izraelské tajné služby ve Švédsku prověřil bezpečnost před Eurovizí

foto Policisté hlídkují před místem konání  hudební soutěže Eurovize v jihošvédském městě Malmö, 6. května 2024. 

Malmö/Jeruzalém - Ředitel izraelské tajné služby Šin Bet Ronen Bar minulý týden navštívil švédské město Malmö, aby prověřil bezpečnostní opatření týkající se izraelské delegace, která do Švédska přicestovala na písňovou soutěž Eurovize. Informoval o tom dnes izraelský server Ynet. Izraelští bezpečnostní činitelé se obávají, že by se zpěvačka Eden Golanová a členové jejího doprovodu mohli stát terčem provokací.

Fotogalerie

První semifinále soutěže se koná dnes. Golanová vystoupí v druhém semifinále ve čtvrtek, stejně jako česká zástupkyně Aiko. V sobotu 11. května se pak při finále rozhodne o výherci letošního ročníku.

Soutěž v letošním roce provázejí protesty proti účasti Izraele vzhledem k ničivé válce, kterou vede izraelská armáda v Pásmu Gazy v reakci na teroristický útok palestinského hnutí Hamás na jih Izraele z loňského 7. října. Izraelská bezpečnostní služba Šin Bet již dříve Golanové doporučila, aby se svým týmem mimo soutěž a oficiální akce neopouštěla hotelový pokoj.

V etnicky různorodém Malmö, kde žije i početná palestinská komunita, jsou po dobu konání Eurovize plánovány propalestinské i proizraelské demonstrace.

V souvislosti s pořádáním soutěže byla ve městě přijata přísná bezpečnostní opatření. Kvůli demonstracím a obavám z násilností byli do Malmö povoláni policisté z celého Švédska, které posílily i bezpečnostní složky ze sousedního Dánska a Norska. Při vstupu do arény, kde se bude soutěž konat, čekají návštěvníky podobné kontroly jako na letišti. Počítá se také s využitím dronů.

 

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 19.05.2024 ČTK

Reklama

20°C

Dnes je neděle 19. května 2024

Očekáváme v 17:00 18°C

Celá předpověď