ToI: V těchto klíčových oblastech se liší návrh Hamásu od podmínek Izraele

foto Ilustrační foto - Izraelští vojáci u hranice s Pásmem Gazy, 30. dubna 2024.

Tel Aviv/Gaza/Káhira - Izraelská stanice Kešet 12 popisuje některé z klíčových rozdílů v podmínkách návrhu dohody o příměří a výměně rukojmích, který sepsal Egypt a Izrael podpořil a který Hamás dostal na stůl na konci dubna, a návrhem, který Hamás v pondělí večer přijal. Izrael pondělní podmínky odmítl s tím, že nenaplňují pro něj nezbytné požadavky. Server The Times of Israel (ToI) dnes s odkazem na Kešet 12 rozebírá klíčové rozdíly v požadavcích Hamásu a Izraele.

Návrh Hamásu počítá s propuštěním 33 izraelských rukojmích, živých či mrtvých, v první, 42 dní dlouhé etapě příměří, zatímco izraelský text žádá propuštění 33 živých rukojmích. Hamás rovněž navrhuje rukojmí propouštět pomalejším tempem - tři by propustil ve třetí den příměří a pak tři každý sedmý den. Hamás také odmítá izraelský požadavek na "veto" ohledně propuštění některých konkrétních palestinských vězňů držených v Izraeli; palestinské hnutí žádá, aby si samo mohlo určit, koho má Izrael ze svých věznic propustit.

Kombinace těchto dvou bodů potenciálně znamená, že Hamás by mohl zajistit propuštění těch nejnebezpečnějších hromadných vrahů a šéfů teroristických buněk z izraelských věznic v rané fázi příměří, ještě než se na svobodu dostane většina rukojmích, píše ToI. Verze Hamásu také navyšuje počet palestinských vězňů, kteří mají být propuštěni výměnou za každého jednoho rukojmího v první fázi.

Návrh Hamásu počítá s volným pohybem obyvatel Pásma Gazy zpět na sever oblasti, a to bez bezpečnostních kontrol, které požaduje Izrael, aby zabránil ozbrojencům Hamásu navrátit se do oblastí, kde s nimi již izraelská armáda sváděla boje.

Stanice rovněž uvádí, že Hamás po Izraeli požaduje, aby oznámil konec války už v první etapě příměří. Co je důležitější, Hamás krátce po oznámení, že v pondělí večer návrh dohody schválil, uvedl, že přistoupil na podmínky, které válku ukončují. Naproti tomu Izraelem podporovaný návrh i odpověď Hamásu hovoří o nastolení "udržitelného klidu".

Dalším rozdílem v návrzích znepřátelených stran, který však reportáž stanice nezmiňuje, je požadavek Hamásu na propuštění všech vězněných Palestinců, kteří se na svobodu dostali v roce 2011 v rámci výměny za (izraelského vojáka) Gilada Šalita a od té doby byli opět zatčeni.

Návrh Hamásu také neupřesňuje, kolik palestinských vězňů by hnutí žádalo propustit ve druhé etapě příměří, kdy by měli být propuštěni zbývající žijící izraelští muži. Tyto detaily by se podle Hamásu měly dojednat v průběhu první etapy dohody.

Televizní reportáž uvádí, že Izraelci "na těch nejvyšších úrovních" se v pondělí večer obávali, že USA daly Hamásu jakési záruky, že jejich návrh příměří skutečně bude znamenat konec války. Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena údajně odpověděla, že návrh Hamásu vnímá jako "protinabídku". Mezi představiteli Izraele a USA posléze proběhly "velmi vypjaté diskuse", které pokračovaly i dnes. Vysoce postavení zástupci Izraele po amerických protějších požadovali, aby návrh Hamásu veřejně nepodporovali, s čímž USA "tak docela nesouhlasily", uvádí ToI.

Závěrem reportáž naznačuje, že vůdce Hamásu v Gaze Jahjá Sinvár má v úmyslu uzavřít trvalé příměří dříve, než propustí všechny rukojmí, protože se obává, že by se jinak on sám mohl stát cílem izraelského útoku.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 19.05.2024 ČTK

Reklama

20°C

Dnes je neděle 19. května 2024

Očekáváme v 21:00 13°C

Celá předpověď